Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

2022 t/m 2025 A-dam

Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Redactie | 01 Juni 2004Oude barricades, Nieuwe Domeinen

klik hier voor vergroting foto en bijbehorende krantenartikel uit het ParoolVoor de manifestatie Nieuwe Domeinen hield Ozon een buurtwandeling langs het kraakverleden van de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. De tocht ging ook langs haar eigen literaire verleden. De zelfwerkzaamheid van de jaren tachtig leidde tot talloze culturele initiatieven.

klik hier voor vergrotingWaar nu het nieuwbouwflats Meander aan de van Hallstraat staan bevond zich de roemruchte Van Hallhal. Daar werd in 1986 onder andere de dubbel-LP Gramschap 50 gepresenteerd. Een muzikaal poëtisch tijdsdocument van het gelijknamige tijdschrift. Hierop staan onder andere naast Ozon ook Eddie Kagie, Steef Davidson, IJsbrand Koudvuur, Joop Maes, Randell, Terrie, Aja Waalwijk, Kers, Nico van Apeldoorn en Dorpsoudste De Jong.

In de van Hallhal had Dolf van Jokes Koeienverhuurbedrijf zijn geluidsstudio gevestigd nadat hij was ontruimd uit Pakhuis Emma. Emma aan de Van Diemenstraat had alle faciliteiten voor een bloeiende punkcultuur inpandig. De van Hallhal, een oud bedrijfsgebouw, bood legaal plaats aan talloze punkbands, het voormalige Emma-podium als ook aan de woon-, studio- en oefenruimtes. Iedere week waren er concerten en performances.

klik voor vergrotingHet tijdschrift Nieuwe Koekrant van Johan Van Leeuwen vierde er zijn tienjarig bestaan met punkgroepen waaronder: Lärm, Neuroot, OhDev! en God. Het was de tijd van de snoeiharde Italiaanse bands zoals Negazione maar ook nog steeds van de Amsterdamse topformaties de Ex en B.G.K. (Bathazar Gerards Kommando) en pretpunk als Frites Modern en de Boegies.

Niet de teringherrie maar de Gemeente haalde het dak van de hal en liet de muren instorten voor een nieuw postdistributiecentrum. Dat nieuwe postcentrum en de overige loodsen en bedrijfspanden op het terrein werden in de loop der tijd gesloopt om gezamenlijk plaats te maken voor huidige nieuwbouwwoningen. Over het terrein kan men nu via een brug over de Kostverlorenvaart doorlopen naar de de Wittenstraat.

In de Wittenstraat 100 heeft Ozon in 1984 tijdens de kraak een woest punkfeestje meegemaakt dat eindigde in een graffiti-orgie van de achterstandsjeugd. Zaal 100 was echter niet van plan punkcultuurpaleis te worden. Alleen de hogere anarcho-culturele loot schoot er wortel.

Later in de jaren tachtig betrok de poëziefestivalorganisatie One World Poetry van Ben Posset er een kantoor. Ook De Konkurrent, muziek-distributiebedrijf gelieerd aan de Nieuwe Koekrant en Jokes Koeienverhuurbedrijf vestigde zich er. One World Poetry haalde Richard Hell over, Lydia Lunch en Hubert Selbey om er lezingen te geven. Zaal 100 werd een broedplaats van de eerste orde.

Ozon trad er op tijdens talloze literaire feesten en avondjes en doet dat nog steeds. Haar exmedebewoner uit het Zebrahuis Aja Waalwijk organiseert er maandelijks poëzieavonden en exposities.

Waalwijk en Ozon woonden en werkten in het Zebrahuis aan de Sarphatistraat in de Plantagebuurt  met een vijftiental andere kunstenaars tot halverwege de jaren negentig. Het huis werd net als Zaal 100 en ongeveer 175 andere grote Amsterdamse Gemeente Grondbedrijfpanden waaronder De Witte Jas, Wicca, Perida, De Frederik Hendrikschool en de OCCI Binnenpret begin jaren negentig doormiddel van ‘Actie Schoon Schip’ bedreigd met ontruiming. Zaal 100 in de Staatliedenbuurt bood ruimte voor gezamenlijke tegenactie.

De jaren tachtig waren voorbij, een zakelijk tijdperk brak aan. Menig pand kon een overeenkomst sluiten met de Gemeente. Niet het Zebrahuis dat zou worden afgebroken. Dromerig streed Ozon, bijgestaan door ondermeer Aja Waalwijk, door voor gevelbehoud van wat Nescio uit Frederik van Eedens mond had opgetekend: “De mooiste straat van Europa."

Ook de zakelijke inslag van mede-zebrabewoner en verloofde Hugo Kaagman, die de zebragevel had bedacht, stond Ozon steeds meer tegen. Ze verbrak haar 16 jaar oude relatie met hem. Om hem wat meer ruimte te geven logeerde ze tijdelijk in de Staatliedenbuurt.

Op de Eerste Nassaustraat vond Ozon onderdak bij het techneutencollectief Artburo. Die had ze leren kennen als punks van technische performances in kraakpanden en in de vrije ether. Ze werkten samen aan computerkunst. Op de kleine etage van de voormalige arbeiderswoning stonden de matrassen overdag opgestapeld rechtop tegen de muur. Het beddengoed lag opgevouwen op de kasten. Overal stonden werkbanken en bureaus.

's Nachts werd de vloer belegd met matrassen. Ze lag met haar hoofd onder het bureaublad van haar computer. De jongste medewerker moest in het gangpad. Men ging letterlijk over zijn bed heen naar de WC. Zo hadden de gezinnen bijna een eeuw in de Staatliedenbuurt geleefd: opgestapeld in een voor en achterkamertje verbonden door een alkoof: een bedstee-achtige tussenkamer zonder ramen. Voor Ozon was deze woonomstandigheid zeer tijdelijk.

Aan haar verblijf in de Staatsliedenbuurt hield ze de cyclus 'Brand' voor haar bundel Stad Sta Stil over. Een serie gedichten over de grote brand van sloopblokken in de Tweede Nassaustraat. Ook schreef ze er het lied "Geen Illegalen" voor de Fabel van De Illegaal. Ze werkte er aan haar BBS Letterboard, ontwikkelde er digitale performances en maakte er Compoezie. Zij en de andere Artburomedewerkers hielden het vol in de krappe woning door hun beweegomgeving niet groter te laten zijn dan een computerscherm.

Buiten huis trof Ozon in die tijd niets dan sentimenten aan: ontmenselijking, verloren waarden en verdwenen werelden. Na een paar maanden ging ze terug naar Zebra en voltooide daar haar bundel Stad Sta Stil.

Affiche collectie IISG StaatsarchiefDat de stad was verder gegaan en vervreemde van de wereld van Ozon bleek vooral ook op het Van Hogendorpplein. Daar had in de jaren tachtig, de hoogtijdagen van de kraakbeweging, de Staatsliedengreep plaats gevonden. Op de hoek was kraakcafé de Rioolrat dat Diana Ozon later heeft gebruikt als inspiratiebron voor café De Rotte Rat uit haar zedenschets Kraker Jack.

Van die glorietijd was in de vroege jaren negentig niets meer over. Het was moeilijk denkbaar dat Ozon op dit plein haar punkgedichten op het podium van Theaterstraat midden in een grote zandvlakte ten gehore had gebracht. Dat ze uren hadden nagepogood met Dokter Spock van Infextion die er zijn politiekbevlogen pre-raps, toasts op reggea de lucht in had laten schallen.

De punkklanken waren vervlogen. Alleen een junk scharrelde als vanouds in de duisternis langs de gevels. Nieuwbouw in dit geval. De deuren vol keurige belborden met onbekende achternamen

Affiche collectie IISG StaatsarchiefTijdens de wandeling vanwege de Nieuwe Domeinen kwam het verleden tot leven toen Frank van de Rioolrat zijn herinneringen aan dit stuk van de buurt ophaalde terwijl vanuit een bakfiets de mensen van warme drank waren voorzien.

Ozon kon door de steun van haar vriend even ophouden met zelf vertellen over het kraakverleden van de buurt. Een belangrijk en groot verhaal van heel veel mensen waarvoor ze gedurende de wandeling haar eigen gevoel, wat opborrelde bij persoonlijke herinneringen, grotendeels onderdrukt had.

Hier op het Van Hogendorpplein zag ze hoe op de puinhopen van het verleden temidden van een nieuwe wereld een persoonlijke constante factor bloeide: die van de solidariteit. Een factor veel belangrijker dan gebouwen van baksteen of beton.

klik voor vergrotingAan het einde van de rondleiding stond de excursie stil op de Schaepmanstraat en herdacht punkgitarist Hans Kok die hier op 25-10-1985 met ongeveer zeventien andere krakers op gewelddadige wijze uit een woning was weggesleept. Als enige kon Hans het niet navertellen omdat hij in een politiecel was overleden.

Het extreme politiegeweld, gerichte pistoolschoten, mishandeling van arrestanten en de dood in zijn cel eindigende kraker Hans vormden het dieptepunt in de actiegeschiedenis die menigmaal is beschreven.

Remco Campert maakte er aanstonds na de dood van de kraker een emotioneel gedicht over. Natascha Gerson beschrijft het in een scene in haar roman Plaatstaal. AF.Th. van der Heijden wijdt er zijn boek Advocaat van de Hanen aan. De gebeurtenis is gereconstrueerd door Barbara Den Uyl in haar documentaire In Naam der Wet (1991). En gememoreerd in de krakersfilm Waar de Ratten Koning zijn (1985). Talloze punkbands namen er een nummer over op in hun repertoire en punkbladen wijdden pagina's aan de gestorven gitarist van de punkgroep Terreur.

Of zijn dood moord was zal nooit geheel kunnen worden ontzenuwd: in ieder geval is hij overleden aan onachtzaamheid van diegenen aan wiens zorg hij was toevertrouwd.

Na de dood van Hans Kok bleek ook uit de media hoe er door de politie werd omgegaan met gevangen genomen krakers. En hoe meer er vanuit de autoriteiten was ontkend en de verhalen elkaar tegen spraken des te verdachter werd de situatie.

Menig jongere werd hierdoor afgeschrikt het ouderlijk huis te verlaten of verkoos een onzekere financiële toekomst bij speculanten en huisjesmelkers. Kraken werd weer als een gevaarlijke illegale woonvorm gezien door onwetenden.

Toch zijn overal in Nederland en ook in Amsterdam kraakspreekuren waar mensen naar tevredenheid een korte of langere tijdelijke oplossing vinden voor de woningnood.

De wandeling was ten einde, en er was twee en een half uur gepraat en stilgestaan bij tientallen gebouwen, veel straten ingeslagen en in herinnering gebracht dat 80% van de bevolking van de Staats' destijds kraker was. Zelfs de lucht was gekraakt door etherdissidenten van o.a. Staatsradio en StaatsTV Rabotnik. Ozon had daar haar eerste tv-media-ervaringen in de jaren tachtig.

klik voor vergroting fotoNu liep Menno Grootveld van Rabotnik weer mee terwijl ze over maatschappelijke misstanden bevlogen betogen hield op straat. Speciaal voor de gelegenheid van De Nieuwe Domeinen zond StaatsTV Rabotnik opnieuw uit in de ether. Nu heel lokaal als community-tv, PROXiViSION: ‘buurt-tv’, alleen te ontvangen in de omgeving van de nieuwbouwblokken. Maar het zou geen oude krakerszender zijn als het niet weer de grenzen verkende. Het geluid van de tv-uitzendingen werd doorgestraald naar het vrije Radiostation Patapoe en bereikte zo ook andere buurten. En als het technisch meezat via de internetstream de hele wereld.

Facilitair:
Staatsarchief, het archief van de kraak- en actiebeweging in Nederland
Squat.net
Radio Patapoe
Zaal 100
Rabotnik
Artburo
Nieuwe Domeinen

Literatuur, non fictie:
Voetdwars in Amsterdam, Tien wandelingen van het SPOK, uitg. SPOK 1985
Bewegingsleer, Bilwet, Uitgeverij Ravijn 1990
Een Dwarse Buurt, Leo Adriaenssen, uitg. Wijkcentrum Staatslieden - Hugo de Grootbuurt Amsterdam 1996
De Stad Was Van Ons, 28 vraaggesprekken met Krakers en Kraaksters, uitg. Snotneus 1998
Een Voet Tussen De Deur, Geschiedenis van de kraakbeweging 1964-1999, Eric van Duivenvoorden, uitg. De Arbeiderspers 2000
Punk Als Verzet(je?), Rondje Nederpunk in de jaren tachtig, Johan van Leeuwen, in eigen beheer uitgegeven door Johan van Leeuwen, 2002. Staatsarchief

Literair:
Plaatstaal, Natascha Gerson, uitg Van Gennep 1996
Klein Chili, Remco Campert
Advocaat Van De Hanen, Af. Th. van der Heijden, uitg. Querido, 1990
Kraker Jack, Diana Ozon, In De Knipscheer 1991

Muziek:
Gramschap
Jokes Koeienverhuurbedrijf
De Konkurrent

Films:
In Naam der Wet, Barbara Den Uyl
De Stad Was Van Ons, Joost Seelen

Zie ook alhier:
Punk studie 
Stad Sta Stil
Compoezie
Kraker Jack
Dankzij kraken





These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11