Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

2022 t/m 2025 A-dam

Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Diana Ozon | 05 Mei 2006Wij zijn vrij!

klik voor vergroting herdruk pamflet HM van Randwijk 8 april 1945Amsterdammers wij zijn vrij'. Dit pamflet werd op 8 april 1945 vanaf het dak van sociëteit De Kring gegooid. Het oranje papier waarop de tekst werd gedrukt was in de oorlog verborgen gehouden. De kleur stond voor verzet. Met de kleur oranje pronken was door de bezetter verboden.

OZO, oranje zal overwinnen, was in de oorlogsjaren een verzetsgraffiti. De tekst op het pamflet is van de dichter H. M. van Randwijk die zich met andere sociëteitsleden tijdens de oorlog had verzet. Van hem is ook de beroemde strofe:
Een volk dat voor tirannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht
….

‘We zijn vrij! Ze zeggen het allemaal!’ snikte mijn oudtante No in de avond van 4 mei 1945 als begroeting bij een bezoek aan mijn grootouders, mijn moeder en haar broer en zusjes op Hartenstraat 30. Tante No had als verpleegster gedurende de oorlog een sperpas. Zo kon zij tijdens spertijd over straat terwijl de bevolking ‘s avonds binnen moest blijven.

Op Hartenstraat 30 kwam in de oorlog het ondergrondse verzet over de vloer en bracht bonkaarten en geld voor het levensonderhoud. Onder het kinderspeelgoed lagen handgranaten verborgen. Mijn moeder moest in een kinderboek het illegale Parool distribueren en ook haar iets oudere broer Frits was ingezet als koeriertje. Bovendien hield mijn onverzettelijke Oma haar eigen man die Jood was en met wie ze vier kleine kinderen had in huis verborgen. Omdat Opa en Oma niet getrouwd waren ontkwamen de kinderen van het gezin deportatiedreiging.

Op de website joodsmonument.nl heb ik onlangs kunnen nagaan dat de eerste vrouw van mijn Opa, een gearrangeerd huwelijk, met haar schoonzusje in Arnhem zat ondergedoken. Ze werden ontdekt, weggevoerd en omgebracht in Sobibor. Ook de rest van Opa’s familie kon ik dankzij deze site als gered dan wel vermoord traceren. Joodse kinderen en volwassen vrienden van de familie bij wie mijn moeder voor de oorlog speelde vond ik ook helaas terug. Ze waren met ambtelijke precisie vastgelegd als overledenen op, per gezin en straat, telkens dezelfde datum.

Het ‘wij zijn vrij’ was voor de overlevenden dan ook werkelijk een bevrijdende leuze maar het echte feestgevoel van de bevrijding liet door alle sporen die de oorlog had achtergelaten lang op zich wachten. Er was nog veel te verwerken en te wederopbouwen.

Om in de werkelijke vrijheid die na de oorlog werd bereikt te vieren ben ik bij 50 Jaar Bevrijding naar het Bevrijdingsfeest gegaan met mijn ouders, Oma en tante No. Zelf ging ik later die dag, 5 mei 1995 optreden bij de Dam op het Bevrijdingsfestival. Voor ons allen had ik backstagepasjes gekregen en een doorlatingspas in de afgesloten stad voor de auto van mijn vader, ex gijzelaar uit voormalig concentratiekamp Vught. In de feestwinkel schafte ik de in de oorlog verboden nationale driekleur aan. Ik nam m’n transistorradiootje met verdraaide ontvangstkristal mee. Zo kon ik op de politiefrequentie precies horen waar de wegen geblokkeerd waren en vooral waar de optocht van de oud-bevrijders zich bevond.
klik voor vergroting HM van RandwijkmonumentZe bewogen zich langzaam stadinwaarts op rijdend oorlogsmuseummateriaal. De plek die voor ons bereikbaar bleek en waar we niet te lang op ze hoefden te wachten was mijn favoriete herdenkingsmonument: het H. M. Van Randwijkmonument met de beroemde dichtregels aan het Weteringcircuit.

De generatiegenoten van mijn Oma en haar zus No trokken langs. Velen in hun oude inmiddels met onderscheidingen getooide uniformen. Oma en No werden weer jonge meiden en zwaaiden uitzinnig met hun vlaggetjes. Ze vielen behoorlijk op tussen het jonge dagjesvolk dat slechts kwam kijken naar de parade van ‘Keep Them Rolling’. Zodoende kregen de dames alle aandacht van de bejaarde bevrijders die zelf ook zichtbaar genoten ’hun’ oude meisjes nog te zien:
‘You’re still alive,’ riepen ze.
Een oude veteraan schreeuwde tante No toe:
‘I think I’ve danced with you.’
‘Could be sir, could be,’ antwoordde tante No.
Kushanden vlogen over en weer.
Mijn moeder destijds tijdens de echte bevrijding te jong, danste langs de wegkant met mijn vader op oude jazz en New Orleansmuziek. Die muziek was in de oorlog  verboden en schalde nu uit speakers in de optocht.

klik voor vergroting foto Bevrijdingsfestival 1995Achter de parade reden we naar De Dam waar mijn ouders, oma en tante mijn optreden bijwoonden. Backstage zaten Oma en tante No in een tramhuisje en zwaaiden met hun vlaggetjes naar de langstrekkende feestgangers. Er werd driftig teruggezwaaid en een enkeling liep even op ze af om ze te feliciteren en te danken voor ‘alles’ en ‘het doorstaan van de oorlog’. Ze werden geïnterviewd door een radiostation en meermaals gefotografeerd. Oma en haar zus waren een levend monument geworden.

Na mijn optreden brachten we ze naar huis en gingen mijn ouders en ik ‘s avonds verder feesten op De Kring. Daar werd een herdruk van het oranje pamflet van Van Randwijk als vlugschrift rondgestrooid. Het hangt sindsdien bij mij in de huiskamer en is mijn enige uiting van ‘oranjegevoel’. Het is oranje met diepere betekenis: het fascisme mag nooit terugkeren.

Het pamflet gaat voor mij over onverzettelijkheid zoals verwoord in het gedicht van H. M. Van Randwijk. Niet tegen Duitsland: daar waren ook veel slachtoffers en verzetslieden. Duitsers waren en zijn ook Joden, zigeuners, zwarten, homoseksuelen, allochtonen, gehandicapten, anarchisten, communisten, anders denkenden en anders gelovenden... Onder de Duitsers was verzet tegen het naziregime. Duitsers zijn niet per definitie moffen.

Op 4 mei 2006 heb ik samen met de Duitse consul de doden herdacht in Nationaal Monument Kamp Vught. Niet omdat het 61 jaar laten maar eens voorbij moet zijn. Het gaat niet over. We stonden stil bij ons gedeelde verleden.

Vandaag zijn we vrij en de vrijheid moeten we behouden. De regels een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht
door Van Randwijk zijn ook internationaal van toepassing. Hier, in Europa en over de hele wereld. Geef politiek geweld, etnisch geweld en rascisme geen kans. Nooit meer fascisme!

Meer over H.M. van Randwijk op schrijversinfo.nl

Zie voor aanverwante documentatie ook alhier:
Herdenking  
Les in herdenken





These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11