Diana Ozon | 25 Mei 2007The Bugs in Paradiso

kregen niet alleen de beste bands voorgeschoteld maar hadden hier ook een leerschool. Wij Amsterdammers hadden bovendien zelf veel eigen punkbandjes die vaak in wisselende formatie samen speelden. Was er een gitarist ziek dan leende de ene band er een van de andere, brak een band op dan maakten de leden een transfer naar een andere band waar net een lid van was weggegaan. Er was een gigantische kruisbestuiving.
Van dichtbij heb ik deze wisselwerking tussen bands kunnen meemaken in de kraakpanden op de Sarphatistraat. Huize Chaos was fantastisch: in de kelder werd vrijwel dagelijks gerepeteerd en de meeste bewoners speelden in bandjes. Je had diverse stromingen punkmuziek in Chaos: 123, Jezus & the Gospelfuckers, Infexion en The Bugs. (Ik sla even 'tig bands over).
The Bugs hadden de meest 'in het gehoor liggende' muziek. Ze waren qua stijl op weg The Beatles van punk te worden. Het werd de charismatische zanger en Huize Chaos bewoner Ronald Tang van The Bugs door sommige punks aangewreven dat hij had opgemerkt: 'Zelfs bejaarden vinden ons leuk'. Maar The Bugs waren gewoon goed.
Prachtig was voor mij om als overbuur voor concerten de trouwste fans van de diverse bandjes in optocht met hun favoriet van uit Chaos op pad te zien gaan. In Nederland waren op een gegeven moment van die scheidingen: of je was voor The Bugs of je was voor Infexion enzovoort. Voor mij was er geen keuze. Het waren allemaal mijn vrienden en buren. Dat uitleggen aan jongere punks uit de Zaan, Haarlem, Utrecht en weet ik veel waar vandaan uit het hele land, was in de ogen van die punks soms onvoorstelbaar maar het was gewoon zo.
In het fanzine Kots & Braak nr. 1 uit 1979 schrijft Jetje van de Scabs over D Day 26 april: “wat Nederlandse bands betreft zijn de Bugs een van mijn favorieten”. In die zelfde Kots & Braak vertelt Steven Nitwit over The Bugs in de Witte School op 1 mei: “De Bugs waren weer prima, hun hosnummer is aan de originele kant”.
In het Haarlemse fanzine Watch Out doet de dan 13 jarige Martijn verslag van het 3daagse punkfestival in de zomer van ’79 te Castricum: “… Toen kwamen de Bugs en die waren ontzettend heel erg goed. Ze speelden o.a. mamma wanna go out tonight, the polka, en comic freak (waarbij Sven uit Amsterdam meezong) en you you you en ook de show was weer heel leuk en op het laatst ging iedereen op het podium meepogoën, toen moest Infexion op maar iedereen riep om de Bugs…”
In het Leidse punkbad Pin meldt Herman de Tollenaere in ‘79 dat Bugs en Infexion allebei van plan zijn over een paar maanden op eigen label een single of EP uit te brengen.
Niet veel later schrijft hij in zijn opvolgende blad So What: “Bugs 12” EP op Torsorecords bijna uitverkocht”. In het bijbehorende interview zegt Ronald: “Wij zijn de enigen die voor een uitverkochte bovenzaal van Paradiso gezorgd hebben in ‘79.”
Bij dat record bleef het niet. Doordat The Bugs voor hun oefenruimte verhuisde naar de kelder van Paradiso werden ze huisband van de poptempel. Ze traden hier, volgens de naslagwerken, minstens 53 maal op maar het kan ook best 78 keer zijn geweest. Het logische gevolg zou een platencontract zijn maar in de tijd dat platenmaatschappijen een vies woord waren gingen The Bugs door van optreden naar optreden en nog voor ze ooit op vinyl konden doorbreken vielen ze uiteen.
Dankzij het digitale tijdperk heeft Peter Sinnige nu een cd met een compilatie van de verzamelde nummers uitgebracht in eigen beheer: 'the Bugs live in Paradiso 78 - 81’. Hij heeft verkleefde bandjes weten te redden zodat men voortaan zelf kan horen waarom The Bugs goed waren.
Bovenstaande toespraak is door mij gehouden tijdens de de cdpresentatie in de kelder van Paradiso, 19 Mei - Amsterdam
Foto's van de cdpresentatie op 19-5-07
Meer informatie over The Bugs op hun homepage
Verkoopadressen the Bugs live in Paradiso 78 - 81
VPRO's 3 voor 12 over The Bugs in Paradiso
Verwant artikel: Docu Punk Lang Leve De Lol
en terzijde: Punk en punkbandjes vanaf 1977
Over Paradiso o.a: De Posterman
Meer punkinfo: Punk studie - boeken en films
Meer over oude Nederpunk op nederpunk.nl