Diana Ozon | 02 April 200410 Jaar Dichters Uit Epibreren
De eerste keer dat ik De Dichters uit Epibreren tegen kwam, was in De Kerk van Ruigoord. Tjitse Hofman herinnert aan het voorval tijdens het tienjarig bestaan. "Ik weet het nog goed," beaamt Bart FM Droog en kondigt mijn optreden aan. Ik ben eregast op het jubileum waar gedurende de avond herinneringen worden opgehaald.
Het spits is al afgebeten door veteraan en medeoprichter Kasper Peters. Zijn gedicht Afsluitdijk wordt achter hem wandgroot geïllustreerd met een gefilmde autorit over het gelijknamige bouwwerk.
De overige wanden van de Puddingfabriek zijn behangen met krantenartikelen over De Dichters'. Weliswaar de laatste vijf glorieuze jaren want de vijf beginjaren in druk zijn al herdacht bij het eerste lustrum.
Nog altijd blijkt de pers moeite te hebben met de spelling. Vaak klinkt hun herkomst meer naar bijbelse oorden dan naar het beroemde waddeneiland.
Hoewel het op een oude kaart in mijn bezit nog op het vaste land lag, bevindt Epibreren zich net als Oud-Callantsoog en menig andere kustplaats inmiddels ver in zee. Een toeristische propagandafilm, gemaakt door de Epibreeërs, geeft aan hoe het nog slechts te bereiken is per boot of amfibisch voertuig.
Het kostelijke wervingsfilmpje wordt op de feestavond lachend verwelkomd door het publiek, net als de eerdere films die tot een compilatie zijn gemonteerd. Hoofd van deze technische stunts is de bescheiden Jan Klug: videomonteur, beeld- en geluidsregisseur, componist, experimenteel instrumentenbouwer en begeleidend muzikant. Tot grote vreugde van menigeen verschijnt deze avond eindelijk 'zijn' debuutCD. Samen met Droog en Hofman presenteert hij 'Wei Epibreren'. Een prachtige CD waarin Klug tot en met de blikken verpakking hand heeft gehad.
Afkomstig uit het eigenbeheercircuit is het niet verwonderlijk dat De Dichters uit Epibreren aan de vooravond van hun feest nog gezamenlijk de labels zaten te plakken.
Hoewel Klug ook de techniek doet van de website epibreren.com en het internettijdschrift Rottend Staal online is de tekstuele inhoud te danken aan Tjitse Hofman en Bart FM Droog. Vooral Droog is al meer dan een decennium de stuwende kracht achter Rottend Staal.
Dit van oorsprong naar de eigenbeheeruitgeverij genoemd blad sloot aan op literaire tijdschriftjes als Stof, Gist, Adem, Spreek maar ook De Wereld van Vital Baeken en De Zingende Zaag. Het zijn zelfgemaakte fotokopieerde blaadjes van A5 formaat, dubbelgevouwen tweezijdig bedrukt A4papier met in het midden op de 'rug' twee nietjes. Tijdschriftjes gevuld door en voor jonge schrijvers en dichters verwant aan de fanzinecultuur van punk.
De stap van Rottend Staal terug in de tijd naar mijn oude punktijdschrift De Koekrant is niet groot. De Nieuwe Koekrant werd gemaakt door de onlangs overleden Johan van Leeuwen, van oorsprong afkomstig uit Hoogeveen. In die streek was ook Bart Droog jonge punk. Hij speelde in en was getuige van de zelfde bandcultuur die Johan beschrijft en ik beschreef.
Rottend Staal had net als Koekrant een gelijknamig uitgeverijtje waar soloproducties zoals bundels en 'boekjes' werden uitgegeven. Werk dat werd verspreid en verkocht tijdens optredens. Geheel volgens de zaaltjescultuur van de punkbeweging was en is optreden heel belangrijk. Het is de meest directe vorm van communicatie en samen plezier maken.
Plezier is er volop in de volle Puddingfabriek. Het barmeisje heeft het druk. Ze staat voor een muur van kratten Leeuw bier aan een zelfgetimmerde bar in een betonnen hal. De tafels zijn oude oliedrums, het zitcomfort een enkel afgedankt bankstel of de rand van het podium zelf. "Hebben jullie dit hier gehuurd," pols ik. "Nee, we huren niet in maar doen zelf de programmering." Ik lach en vraag voorzichtig: "dus dit is geen kraakpand?" Ze kijkt me aan of ik iets raars voorstel en vertelt een jong commercieel verhaal.
De gevestigde uitgever Passage schikt ondertussen bij de ingang de slinkende stapels op zijn boekentafel met de bundels van de afzonderlijke Dichters uit Epibreren. Hij draait een blacklight bij. Vanavond is het fluorescerende boekje Radioactief, de nieuwste bundel van Bart Droog, toegevoegd aan het alsmaar groeiende oeuvre van De Dichters.Onlangs verscheen van zijn collega Tjitse Hofman de bundel Roodvocht bij dezelfde uitgeverij. Deze zomer zal Kasper Peters er debuteren. En Droog heeft ook de scoop mijn nieuwe bundel bij hun uitgever geplande voor komend jaar te kunnen aankondigen.
De feeststemming zit er goed in. Bundels, optredens, online eigenbeheer magazines en zelfs poëzie met muziek op een zelfgemaakte geluidsdrager. "Net als vroeger," zou Droog kunnen memoreren. Het zijn inderdaad toonbeelden van uiterst vitale poëziecultuur waarin inmiddels een prominente rol wordt vervuld door De Dichters uit Epibreren.
Zie: Epibreren
Luister: Wei Epibreren
Lees: Dichters Uit Epibreren bij Passage