Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

14 Januari - Haarlem

Wigmania in het Patronaat

(lees verder)

t/m 2023 - Amsterdam

Tropenmuseum, Things That Matter

(lees verder)

29 Sept- Amsterdam

Lust & Onlust op De Kring25 Sept - Amsterdam

De Kring (voordracht tijdens besloten lunch)11 September - A-dam

Wilde Woorden in het Erasmuspark

(lees verder)

7 September - A-dam

Kring prent expo

(lees verder)

27 Aug - Oosterbeek

Ozon & Schmal bij Het Park Vertelt

(lees verder)

23 juli - Ruigoord

Ozon & Schmal op Georgies Wundergarten

(lees verder)

22 Juli - Amsterdam

Ozon & Schmal op Punk in de Pijp

(lees verder)

3 Juli - Amsterdam

Ozon & Schmal in De Bonte Zwaan

(lees verder)

29 Juni - Assen

Artfest op Dr. Nassau College

(lees verder)

16 Juni - Amsterdam

Café vol dichters in Zaal 100

(lees verder)

11 Juni - Amsterdam

ABFF in OBA Oosterdok

(lees verder)

10 Juni - Amsterdam

Première docu Kelvinators in Paradiso

(lees verder)

6 Juni - Ruigoord

Salonfähig tijdens Vurige Tongen

(lees verder)

27 Mei -Amsterdam

ABFF in OBA van der Pek

(lees verder)

11 Mei - Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

8 Mei - Ruigoord

Hugo Kaagman, Diana Ozon en Asociaal Kabaal

(lees verder)

14 April - Breda

`Dichten om te herdenken' op het OLV

(lees verder)

13 April - Breda

`Dichten om te herdenken' op het OLV

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Diana Ozon | 16 Juni 200519 Juni - Middelburg

Park & Poëzie met o.a. Chawwa Wijnberg, Elly de Waard, Tjitse Hofman, K. Michel en Diana Ozon

Met foto's!Klik voor vergroting foto (c) Frank ViergeverTjitse Hofman en Diana Ozon tonen hun performancestrategie. Ze traden op in twee aan elkaar grenzende tuinen. Om niet over elkaars geluid heen te hoeven voordragen hielden zij hun voordracht van een kwartier direct na elkaar. Zo kon het publiek een dubbele lezing bezoeken binnen het uur.

Tussendoor werd er op een dakterras boven beide tuinen zang met accordeon gebracht door Jeanette Doornekamp en Jannie Sinke.

Tine Moniek die bij Ozon's tweede voorleesronde tegen een bloemstuk aan zat te kijken schrijft hierover op haar weblog: "...Diana Ozon en Tjitse Hofman maakten onze keuze iets makkelijker, door samen te werken, zodat we één dichter extra konden bekijken...
Diana Ozon houdt van contact met het publiek. Er stond een vaasje voor m'n neus en ze verplaatste het, zodat ze me kon aankijken. Ozon kan voordragen, dat is een feit. Ze koos volgens mij niet haar beste gedichten. Het bleef een beetje braaf..."

 

Klik voor vergroting foto (c) Roelof NeetesonOzon wisselde elk uur haar voordrachtstekstkeuze die ze ook liet bepalen door de snel stijgende temperatuur. Na een introducerende potpourri was de eerste ronde vooral gewijd aan zee en ander water, hierop volgde in de tweede sessie het tuinverzenuurtje, het derde blok werd een meditatief moment voor dodenherdenking, theetijd stond in het teken van antiautoritaire levensvisie en het borreluur werd ingeluid met reisgedichten en een uit verzoeknummers samengestelde 'best of' van de middag. 

Bart Droog meldt op Rottend Staal: "...Ondanks de extreme hitte bezochten toch nog 250 hardcore poëziefanaten zeventien tuinen om te luisteren naar poëzie en muziek.

...

Dus maar even bij collega Hofman langsgewipt, die tot mijn verbazing zeer energiek in de volle felle zon optrad, afgewisseld door operagezang vanaf een dakterras en gedichten door Diana Ozon in de tuin van de buren..."

Klik voor vergroting foto (c) Diana OzonRolf Bosboom beschrijft in de Provinciale Zeeuwse Courant: "...De warmte vergde zelfs van de grootste poëzieliefhebbers veel, maar elk uur konden zij zich ergens anders laven aan de luwte van schone woorden, luisteren naar ‘zinderende regels waarbij je ziel even opveert’, zoals theologe en tv-presentatrice Jacobine Geel het formuleerde toen ze het festival rond het middaguur officieel opende..."

In het laatste uur zocht zelfs Hofman tijdens zijn voordracht de schaduw op. Het kwik in de tuinen mat inmiddels 34 graden.

Deelnemende dichters elders waren: Eva Cox, Laurens Geerse, Astrid Lampe, Marije Langelaar, Jannah Loontjens, Mario Molegraaf, Alfred Schaffer, Vrouwkje Tuinman en Ida Vos.

Die dichters werden afgewisseld met live muziek van Erik van den Berge (winnaar van de Zeeuwse Belofte 2004), gitarist Otto Harms, de Klezmergroep, het Houtblaaskwintet o.l.v. Manie Vaandrager, Kinderkoor Kakelbont o.l.v. Annemarijke de Jong, saxofonist Febe Verelst, Frederiek de Hek speelde dwarsfluit en Erik van de Berge gitaar. Accordeongroep Encore stond o.l.v. Harry Schroevers, Mathieu Meijs speelde piano, Mariëlle Scholten en Julia Sanders speelden op sax, ook op saxofoon Elvira Joosse en Simon de Zwaan, Marielot Batenburg en Liselot Meijler op viool en harp en Lamadoen bestond uit gitaar en accordeon van Hanny van Kesteren en Kees de Putter. Zij en anderen fleurden de respectievelijke tuinen op met hun muziek.

Een samenvatting van de gebeurtenis aan de hand van het persbericht:

Met Park en Poëzie 2005 liet Middelburg op 19 juni opnieuw haar geheimen zien en gaf dichters de kans zich te laten horen via een jaarlijks terugkerend evenement.
 

Op deze dag brachten 15 dichters hun werk ten gehore in 15 tuinen in het historische centrum van Middelburg. Het evenement werd om 12.00 uur geopend op de Vismarkt door Jacobine Geel.
 

Om 11.45 vertrokken de dichters, de medewerkers en Jacobine Geel en colonne vanaf de Bierkaai naar de Vismarkt, waar de opening plaatsvond. De optocht was een spektakel met vuurdragers en muziek.

Vervolgens brachten de dichters vanaf 13.00 uur ieder uur hun werk ten gehore. Het laatste optreden startte om 17.00 uur. Bezoekers konden deze dag dus maximaal 5 optredens bijwonen. Een toegangskaartje ging vergezeld van een dichtbundel waarin onder meer een kinderfoto, ‘spoofbiografie’ en niet eerder gepubliceerd werk van de deelnemende dichters staan. Met behulp van de bundel kon men op voorhand een keuze maken uit de deelnemende dichters.
Iedere dichter had een eigen tuin. Het was de bedoeling dat het publiek deze dag door de binnenstad van tuin naar tuin trok.
 

De variatie van de dichters was groot. Naast een aantal locale en nationale beroemdheden, waren er twee Belgische dichters te gast, brachten twee Joodse dichters hun werk ten gehore en was er een debutante. Op het programma stonden: Marije Langelaar, Jannah Loontjens, Tjitse W. Hofman, Eva Cox, Ida Vos, Elly de Waard, Vrouwkje Tuinman, K. Michel, Alfred Schaffer, Astrid Lampe, Diana Ozon, Laurens Geerse, Chawwa Wijnberg en Mario Molegraaf (las voor uit het werk van Hans Warren).
 

Ook dit jaar waren er weer twee thematuinen, te weten een Surinametuin en een kindertuin. In de Surinametuin konden bezoekers hun hart ophalen aan Surinaamse poëzie, foto’s, boeken etc. Judith de Kom, dochter van vrijheidsstrijder Anton de Kom, droeg deze dag een aantal teksten voor van Surinaamse schrijvers en dichters. Judith de Kom werd in 1931 geboren in Den Haag. Haar moeder is van Nederlandse afkomst. De Surinametuin was bij Galerie ‘T’ aan de Vismarkt.
In de Kindertuin, Nieuwstraat 29, was een verrassingsprogramma. Deze tuin werd muzikaal begeleid door kinderkoor Kakelbont. Beide thematuinen waren vrij toegankelijk.
 

Kaarten in de voorverkoop kostten € 7,50 en waren verkrijgbaar bij de Zeeuwse Bibliotheek,  Theater Exploitatie Zeeland (TEZ), de Tourist Shop Middelburg en Galerie ‘T’. Op de dag zelf kostten de kaarten € 9,-. Op de Vismarkt was het centrale verkooppunt.
 

Bezoekers die met de trein wilden komen, moesten rekening houden met enige vertraging. Op 19 juni werd er aan het spoor tussen Roosendaal en Vlissingen gewerkt. Vanaf Roosendaal waren bussen ingezet. Voor de mensen die met de auto kwamen was er voldoende (zondags gratis) parkeergelegenheid in de stad.

Meer informatie over Park & Poëzie 2005: parkenpoezie.nl

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

De Schrijverscentrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11